A Balaton vízállása

A Balaton vízállása, szabályozási szintek

A Balaton vízállása egészen kis tartományban mozog. A legalacsonyabb vízállás és a legmagasabb vízállás között átlagos vízállások esetén is csak 40-50 cm különbség van, szélsőséges esetekben is maximálisan 1 m szintkülönbség van a legkisebb és a legmagasabb vízállás között. A parti védművek és a partfalak magassága is ehhez a kis szintkülönbséghez alkalmazkodik, igen alacsony vízállásnál a déli parti strandok nagy részéről eltűnik a víz, magas vízállás esetén pedig a hullámzás kiöntést okozhat (főként a déli paton), valamint a kikötők egyes részei és mólókon lévő közlekedő utak víz alá kerülhetnek.

A Balaton vízállásásnak meghatározása

A Balaton vízállását jelenleg Balatonakali és Tihanyrév észlelőállomásra telepített automatikus vízállásmérő berendezések huszonnégy órás - óránként rögzített - adatsorai alapján készítik. Minden reggel az előző 24 óra adatsorainak átlagából kerül meghatározásra az aznapra érvényes balatoni vízállás, ami nem egy konrétan leolvasott érték, hanem számított, "simított", a napi ingadozást figyelmbe nem vevő adatsor.

Korábban a számított vízállást hét balatoni vízmérce adatai alapján készítetteék, de a folyamamtos kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy hét mércéről számított vízállás értékekkel leginkább a Balatonakali és Tihanyrév állomásokon észlelt adatokból számított értékek egyeznek. A tónál található különböző mércéken pedig azért lehet jelentősen eltérő vízállásokat leolvasni, mert a Balatonnak is - min minden természetes tónak - van vízlengése, amiért a tó két vége közötti vízálláskülönbség akár több tíz centiméteres is lehet.

A Balaton szabályozási vízszintjei a hó első napján

A Balaton vízállását a vízszintszabályozás-eszközrendszerével a táblázatban megadottszintek között kell tartani. A Balaton szabályozási szintjei a Siófoki vízmérce „0” pontjára vonatkoznak.

Hónapok jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Max szab.szint 110 110 110 110 110 110 110 110 110 110 110 110
Optimális szab. szint 95 95 100 110 110 110 105 100 95 95 95 95
Min szab.szint 70 70 75 85 85 85 80 75 70 70 70 70

Vízállás diagramok - több évet átfogó időszakra

A szabályozási szintek és Balaton vízállásának változása napi adatok alapján

A diagram 1998-tól mutatja a vízállás változását a napi mérési adatok alapján. A diagram alapján látható, hogy szabályzási szintek hogyan alakulnak az év során, azaz mekkora tartományban kell tartani a vízszintet, valamint az is látható, hogy miként illeszkedik ehhez a tényleges vízállás.

Balaton vízállás diagram
Frissítve: 2011. július 19.

A 2001 és 2005 közötti időszak kifejezetten csapadékszegény volt, az előtte és utána lévő évek pedig erősen csapadékosak, ezért ez a diagram egy adott évben jellemzően nem mutat átlagos vízállásértékeket.

A Balaton vízállásának és vízhőmérsékletének változása napi adatok alapján

A diagram 2005-től mutatja a vízállás és a vízhőmérséklet változását a napi mérési adatok alapján. A diagram alapján látható, hogy a vízhőmérséklet sokkal szabályosabban alakul, mint a vízállás. Ennek oka, hogy a tő hőmérsékletét sokkal kevesebb tényező befolyásolja, mint a vízállást.

Balaton vízállás vízhőmérséklet diagram
Frissítve: 2011. július 19.

A vízhőmérsélet adat a siófoki mérőállomásról származik. A vízfelszínen mért hőmérséklet és a víz alatt mélyebben mért hőmérséklet nem egyezik meg, a vízfelszíni hőmérséklet gyorsabban változik és nagyobb tartományban mozog. A téli jegesedés esetén is a diagramon előfordulhat emiatt 2-3 °C-os érték, sőt a mért érték jellemzően nem esik 0 °C alá, mivel a mérőegység nem a vízfelszín hőmérsékletét méri.

A Balaton vízállásának változása éves adatok alapján

A diagram az éves átlagos adatok alapján 1960-tól mutatja a Balaton vízállásának változását. 1987-ig csak a siófoki vízmérce adatai álltak rendelkezésre, 1988-tól lett bevezetve az átlavízállás. A diagramon jól látszik, hogy az adott éves maximum és minimum értékek az átlagvízállás mérésétől kezdve jobban összetartanak, a tó vízfelszínének alkalmi kilengései nem mutatkoznak olyan erőteljesen.

Éves vízállás diagramok, elemzések

2005

2006

2007

2008 (2008.07.29-ig)

A diagramokhoz felhasznált adatok forrása: www.hydroinfo.hu, www.vizadat.hu